Artykuły

Historia od kuchni

Do CK Zamek wracają "Historie kuchenne" Agaty Elsner i Marty Jagniewskiej. Niech tytuł was nie zmyli: to nie jest rzecz o gotowaniu, choć jedzenie jest na pewno ważnym elementem scenografii. Spektakl zobaczymy w Zamku dziś o godz. 21.30 i 23.

- Interesują nas mało znane historie dawnego oraz współczesnego Zamku i Poznania, ale opowiedziane z perspektywy postaci drugoplanowych, z reguły marginalizowanych lub nieobecnych - mówiła przed premierą Marta Jagniewska. - Zaczyn naszego spektaklu powstał nie tylko na bazie historii zamku, ale jego dekoracji. Początek naszej opowieści ma źródło w płaskorzeźbach, które niegdyś zdobiły i nadal zdobią budynek - tłumaczyła.

W spektaklu oprócz aktorów "grają" też zamkowe przestrzenie. Można wypić wódkę, zagryźć ogórkiem i posłuchać nie tylko o cesarzu Wilhelmie, który miał tu swoją siedzibę, ale też na przykład o ulubionej klaczy marszałka Piłsudskiego, Arturze Greiserze czy cesarzowej, która była malarką. Jej obraz wciąż jest w zamku.

Spektakl zobaczymy w Zamku dziś o godz. 21.30 i 23. Bilety - 15.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji